E-mail: info@szomszedkert.hu 

Vásárlói infó: +36209799970

Műszaki tanácsadás: +36706524838 

E-mail: info@szomszedkert.hu 

Vásárlói infó: +36209799970

Műszaki tanácsadás: +36706524838 

Blog

Öntözőrendszerek téliesítése

szomszedkert
szomszedkert
2024.02.17 08:42
Öntözőrendszerek téliesítése

Öntözőrendszerek téliesítése: így csináld!

Amikor beköszönt a hűvös idő, akkor napirendre kerül az öntözőrendszerek téliesítése. Ezt a műveletet mindenképp el kell végezni, ha meg akarod óvni a csöveket és az egyéb elemeket, alkatrészeket a fagyveszélytől. 

Amikor beköszönt a hűvös idő, akkor napirendre kerül az öntözőrendszerek téliesítése. Ezt a műveletet mindenképp el kell végezni, ha meg akarod óvni a csöveket és az egyéb elemeket, alkatrészeket a fagyveszélytől. 

Ezt az írásunkat azért készítettük, hogy elmondjuk hogyan tudod elvégezni megfelelően az öntözőrendszered téliesítését. Először is arról lesz szó, hogy miért annyira fontos ez a feladat, és hogy kell csinálni. Utána pedig felhívjuk a figyelmedet egy nagyon fontos dologra, amiről nem szabad elfeledkezni.

Miért van szükség a téliesítésre?

A talaj összetételétől függően a fagyhatár nagyjából 50-100 cm mélyen van, az öntözőrendszer elemei viszont 25-30 cm mélységben helyezkednek el. Ha tehát nem gondoskodsz a téliesítésről, akkor a fagy jelentős károkat tud tenni bennük.

A téli időszakban nagy esély van rá, hogy a kinti hőmérséklet jóval 0 Celsius fok alá süllyed. Ilyenkor az öntözőrendszer egyes részeiben, például a csövekben vagy a szórófejekben lévő víz megfagy. Ez azt jelenti, hogy nagyobb lesz a térfogata, a halmazállapota pedig szilárddá válik, aminek következtében sérüléseket okozhat az alkatrészekben. Például mert a jég kialakulásának következtében az elemek megrepednek, vagy rosszabb esetben akár  el is törnek. 

Ahhoz, hogy ezt el tudjuk kerülni nagyon fontos, hogy még a fagyveszély beállta előtt víztelenítsük a rendszert. Érdemes már a hidegebb őszi hónapok során megejteni ezt a műveletet, mert már a talajmenti fagyok kialakulása is komoly veszélyt jelenthet.

A 25/6 bar KPE cső remek választás, ha 25 mm-es átmérőjű csövet keresel, amiben 6 bar nyomáson áramlik a víz. A fő és a mellékágak kiépítéséhez is tökéletes alternatívát jelent. Ráadásul a KPE csövek jól bírják a 0 Celsius fok körüli hőmérsékletet is, mert kellőképpen rugalmasak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az öntözőrendszer téliesítése elhagyható, azt ugyanis minden esetben meg kell csinálni.

Hogy zajlik az öntözőrendszerek téliesítése?

Az öntözőrendszer téliesítése alapvetően 3 +1 fontos lépésből áll. Az első a csap elzárása, a második a vezérlő kikapcsolása, a harmadik a nyomásmentesítés. A plusz egy pedig maga a víztelenítés, amikor kifújatjuk a rendszerből a benne lévő vizet.

Ami magát a technikát illeti, háromféle megoldás létezik attól függően, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésünkre. A víztelenítés történhet kézi, illetve automata leeresztő szelepekkel, de kompresszort is használhatunk.

Mire figyelj nagyon oda?

Bármelyik megoldást is választod nagyon fontos, hogy körültekintő és kellőképpen alapos legyél. Elsőként mindig hagyd, hogy a víz kifolyjon a rendszerből, csak utána kezdd el kifújni belőle azt, ami még benne maradt.

Minden egyes öntözési körön menj végig, mert csak így lesz tökéletes a víztelenítés. Lehet, hogy több időbe telik, de mindig gondolj arra, hogy a fagykárokat sokkal könnyebb megelőzni, mint utólag kezelni a hibákat.

Arról nem is beszélve, hogy egy-egy alkatrész kicserélése milyen költségeket eredményezhet. Akkor végeztél jó munkát, ha a  fújás végén már csak egy minimális vízpermet és levegő távozik az öntözőből.

Bízunk benne, hogy ezek után már számodra sem kérdés miért annyira fontos az öntözőrendszer téliesítése. Annak érdekében, hogy elkerülhesd a fagykárokat, érdemes magas minőségű elemekből kiépítened a rendszert. Nálunk minden fontos alkatrészt és kiegészítőt megtalálsz, ami ehhez szükséges.