E-mail: info@szomszedkert.hu 

Vásárlói infó: +36209799970

Műszaki tanácsadás: +36706524838 

E-mail: info@szomszedkert.hu 

Vásárlói infó: +36209799970

Műszaki tanácsadás: +36706524838 

Érzékelők

A meteorológiai állomások, melyek rendkívül jó szolgálatot tesznek nekünk a vízfogyasztás minimalizálásában. Mind eső esetén, mind fagyponthoz közeli hőmérséklet esetén letiltja az öntözést, így a rendszerünk rendkívül víztakarékossá tehető. Figyeli az időjárást, és ahhoz automatikusan állítja az öntözés időtartamát. A környezettudatos fejlesztések fontosak, és termékeink is ennek elve alapján lettek megalkotva. Az utóbbi években egyre súlyosabb szárazságokat és egyre elviselhetetlenebb hőségeket mérnek szerte a világon, így ezzel az érzékelővel a legkevesebb víz felhasználása a leghatékonyabb öntözést biztosítja számunkra.

Ha víztakarékos öntözőrendszert szeretnénk kiépíteni, az esőérzékelő beépítése elengedhetetlen számunkra. Segítségével megakadályozhatjuk, hogy eső közben ne öntözzük fölöslegesen a gyepünket. A legtöbb esőérzékelőn beállítható az a csapadékmennyiség, aminél az érzékelőnk letiltja az öntözést. Az esőérzékelő elhelyezésénél 3 szempontot kell figyelembe vennünk: érje a napsugárzás, érje az eső és ne érje az öntözővíz.

A Hunter Rain-Clik egy gyors reagálású duzzadókorongos esőérzékelő. Míg a legtöbb érzékelő az előre beállított csapadékmennyiség elérésekor tiltja le az öntözést, addig a Rain-Clik már kis mennyiségű lehullott csapadék esetén letiltja az öntözést. Nedvesség hatására a benne lévő duzzadókorongok már egy kis csapadék hatására megduzzadnak, amik kapcsolják a mikrokapcsolót, mely megszakítja az áramkört a vezérlőnél, így az öntözés leáll. A Rain-Clik érzékelő egy alap állapotban zárt érzékelő, mely az ehhez kialakított elektronikájú vezérlőkkel (Hunter, Rain Bird, Rain) együtt működtethető. A száradási idő a szellőzőnyílás nyitásával vagy zárásával szabályozható, aminek segítségével lekövethetjük gyepünk száradási idejét. Így az öntözőrendszerünk akkor indul újra, ha arra már tényleg szükség van. Felszerelése rendkívül egyszerű és sokféleképp megoldható, a csomag 7,5 m vezetéket, rozsdamentes tartókonzolt és csavarokat tartalmaz. Rendkívül megbízható esőérzékelő, felszerelése után karbantartást nem igényel.

A kanalas szélérzékelőt arra fejlesztették ki, hogy erős szélben szabályozza az öntözőrendszert. Szeles területekre ajánlott a beépítése, használható öntözőrendszerek, szökőkutak vezérlésénél, de gyakran használják intelligens épületvezérléseknél is (pl. ablakok bezárásának irányítására). Alapesetben nyitott és alapesetben zárt bekötésre is egyaránt alkalmas, így szinte bármely vezérlőhöz alkalmazható. Többféle beállítási lehetőséggel szabályozhatjuk, a kikapcsolási szélsebesség 19-56 km/h között, míg a visszakapcsolási érték 13-39 km/h között állítható. A fúvókatáblázatban megadott értékek szélcsendes időjáráshoz megadott csapadékkijuttatási értékek. Bizonyos fúvókáknál nagyobb szél esetén az öntözés egyenletessége nem biztosítható, vagy a szél közlekedési területre fújja a vízcseppeket, ekkor érdemes szélérzékelőt használni. Ebben az esetben vizet takarítunk meg, növeljük az öntözőrendszerünk hatékonyságát úgy, hogy erős szélviszonyok mellett leállítja az öntözést, ideális szélviszonyok mellett pedig újraindítja azt.

A szélérzékelő bármely más érzékelő mellé beköthető. Olyan helyre érdemes felszerelni, ahol a szélirányt nem akadályozza semmi. Nem szükséges magasra telepíteni, az ideális telepítési magassága 1,8 m.  Kialakításának köszönhetően egyszerűen egy 5 cm (2") átmérőjű PVC csőre ráültethető. Gyárilag jár hozzá egy illesztődarab, aminek segítéségével egy 1/2"-os csatlakozásra szerelhető. A Wind-Clik érzékelő kanalas mérője nem körbeforgó, ezért azt nem szabad pörgetni, azzal a szerkezet tönkretehető.

A fagyérzékelőt arra fejlesztették ki, hogy túl alacsony hőmérséklet mellett megakadályozza az öntözést. Bármely más érzékelővel együtt felszerelhető, így az öntözőrendszerünk még sokoldalúbbá fejleszthető. A fagy alatti öntözéssel hatalmas károkat okozhatunk a kertünknek. Ha az öntözőrendszer közlekedési területre is öntöz, akkor az fagy esetén csúszóssá válhat, így az veszélyes lehet. A Freeze-Clik esetén ez elkerülhető. Amint fagypont körüli hőmérsékletet érzékel (3 °C), letiltja az öntözést. Amint a hőmérséklet meghaladja ezt az értéket, az ütemezett öntözést újra elindítja. Könnyen telepíthető, semmilyen külön beállítást nem igényel. A csomag 7,5 m vezetéket és a felszereléshez szükséges csavarokat tartalmazza. Kizárólag 24 V-os vezérlőkhöz csatlakoztatható.

A talajnedvesség érzékelő a talajnedvesség mérésével szabályozza az öntözőrendszerünket, így minimalizálhatjuk a vízfogyasztást. A szondát a gyökérzónába kell elhelyeznünk (7,5 - 12,5 cm mélyen), ami méri a föld nedvességtartalmát, a kívánt mennyiség elérése után pedig leállítja az öntözést. Ezzel vizet takaríthatunk meg, mert csak addig öntözünk, amíg arra szükség van. Nem csak a víztakarékosság miatt fontos, használatával elkerülhető a túlöntözés okozta gombás megbetegedések és a gyökérrothadásos megbetegedés kialakulása. Esőérzékelő mellé beépítve még víztakarékosabbá tehető a rendszerünk, mivel az esőérzékelővel nem lehet pontosan meghatározni a talaj száradásának az ütemét.

Vannak a talaj nedvességtartalmát figyelő érzékelők. Ezek álltalában két részből állnak, a szondát a gyökérzónába kell elhelyeznünk, míg a vevőegységet a vezérlővel kell összekötnünk. A vevőegység és a szonda közötti távolság maximum 300 m lehet. A programozása rendkívül egyszerű, csak be kell állítanunk a kívánt nedvességtartalmat, ennek elérése esetén az érzékelő letiltja az öntözést. A tiltás bármikor egy gombbal feloldható. A vevőegység akár kültéren is elhelyezhető a vezérlőtől maximum 2 m távolságra, kijelzőjéről könnyen leolvasható a talajnedvesség értéke és az aktuális állapot. Felszerelése rendkívül egyszerű, a csomag 80 m vezetéket és a rögzítéshez szükséges csavarokat tartalmazza. Bármely 24 V-os vezérlőhöz csatlakoztatható.

A meteorológiai állomások, melyek rendkívül jó szolgálatot tesznek nekünk a vízfogyasztás minimalizálásában. Mind eső esetén, mind fagyponthoz közeli hőmérséklet esetén letiltja az öntözést, így a rendszerünk rendkívül víztakarékossá tehető. Figyeli az időjárást, és ahhoz automatikusan állítja az öntözés időtartamát. A környezettudatos fejlesztések fontosak, és termékeink is ennek elve alapján lettek megalkotva. Az utóbbi években egyre súlyosabb szárazságokat és egyre elviselhetetlenebb hőségeket mérnek szerte a világon, így ezzel az érzékelővel a legkevesebb víz felhasználása a leghatékonyabb öntözést biztosítja számunkra.

A Hunter Solar Sync egy egyedülálló időjárás érzékelő, mely emberi beavatkozás nélkül módosítja az öntözés időtartamát. Több részből tevődik össze. Az érzékelő fejében egy napsugárzás-mérő és egy hőmérő található, ezekből az adatokból számolja ki a napi párolgási értéket, és ehhez igazítja az öntözés időtartamát. Esőérzékelőt is tartalmaz, amely a Rain-Clik-ben megtalálható gyors reagálású funkcióval rendelkezik, ugyanakkor 3 mm-nél több csapadék esetén hosszabb ideig letiltja az öntözést. A száradási idő a szellőzőnyílás nyitásával vagy zárásával szabályozható, aminek segítségével lekövethetjük gyepünk száradási idejét. Így az öntözőrendszerünk akkor indul újra, ha arra már tényleg szükség van. A beépített fagyérzékelőnek köszönhetően, ha a hőmérséklet eléri a kritikus értéket, az öntözés nem indul el.

A Solar Sync időjárás érzékelő egy érzékelő fejből és egy vevőegységből áll. A Hunter X-COREPRO-C, I-CORE, ICC és ACC vezérlői már gyárilag integrált vevőegységet tartalmaznak, így elegendő csupán az érzékelővel egybekötni. A régi Hunter vezérlők esetén egy külön modul megvásárlása szükséges, amit az érzékelő és a vezérlő közé kell telepítenünk. A Solar Sync programozása rendkívül egyszerű, az ehhez kialakított menüpontban a következőket kell beállítani: a régiókódot, hazánk melyik időjárási övbe tartozik (2. régió), és egy korrigáló tényezőt, mellyel a régión belüli finomhangolást végezhetjük el. Ezek után nincs más dolgunk, mint beállítanunk a júniusi átlag vízigénynek megfelelő öntözési időt. Az érzékelő ezek után automatikusan beállítja a napi időjáráshoz mérve a szükséges öntözési időt. Felszerelése rendkívül egyszerű és sokféleképp megoldható, a csomag 12 m vezetéket, rozsdamentes tartókonzolt és csavarokat tartalmaz. Rendkívül megbízható érzékelő, felszerelése után karbantartást nem igényel. Felszereléskor ügyelnünk kell arra, hogy napsütötte területre kell kihelyezni, és maximum 60 m távolságra legyen a vezérlőtől. Kizárólag 24 V-os vezérlőkhöz csatlakoztatható.