E-mail: info@szomszedkert.hu 

Vásárlói infó: +36209799970

Műszaki tanácsadás: +36706524838 

E-mail: info@szomszedkert.hu 

Vásárlói infó: +36209799970

Műszaki tanácsadás: +36706524838 

Blog

Útmutató a gyep öntözőrendszer kiépítéséhez

2024.03.06 14:44
Útmutató a gyep öntözőrendszer kiépítéséhez

A gyep öntözése kulcsfontosságú a gondozott és egészséges kertfenntartásban. Az egyik leghatékonyabb és legkényelmesebb módszer a gyep öntözőrendszer kiépítése, melynek segítségével automatizáltan és precízen locsolhatjuk a növényeket. Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk, hogyan tervezhetjük meg és telepíthetjük saját gyep öntözőrendszerünket. A Hunter, Toro, RainBird márkák által kínált termékek minőségi és megbízható választást jelentenek ezen a területen. Ismerd meg a legfontosabb lépéseket és szakértői tippeket, hogy profi színvonalon gondoskodhass gyeped öntözéséről!

A gyep öntözőrendszer kiépítése óriási könnyebbséget jelent, hiszen a füves területek manuálisan történő öntözése rengeteg időbe telne. Ráadásul kézzel nem tudjuk annyira egyenletesen biztosítani a fűszálak vízellátását, mint ahogyan arra szükségük van.

Ha tehát egy csodálatosan zöldellő gyepet szeretnél, akkor nagyon egyszerű a feladat. Ki kell építened egy olyan öntözőrendszert, ami automatikusan működik. Neked csak annyi a dolgod, hogy a szükséges adatok betáplálásával beprogramozod az öntözésvezérlőt.

Ezt az írásunkat azért készítettük, hogy minden segítséget megadjunk neked a rendszer kialakításához. Többek között arra a kérdésre is válaszolunk, hogy milyen alkatrészekre lesz ehhez szükséged, illetve sok-sok hasznos tippel is ellátunk. 

Hogyan kell öntözni a gyepet?

Ugyanúgy, ahogy más növények, a gyep is odafigyelést igényel, ha öntézésről van szó. A fűszálak nem szeretik, ha túl gyakran éri őket nedvesség, így ezt mindenképp kerüld el! Ideális esetben ritkábban, de hosszabb ideig jutnak vízhez, így ugyanis hosszú gyökereket tudnak ereszteni a földbe. 

Az öntözés ideális mennyisége a talaj minősége szerint is változik. Amennyiben agyagos talajba ültetted a fűmagokat, akkor hetente egyszer elég megöntözni őket. Ha viszont homokos talajba kerültek, akkor nagyjából négynaponta érdemes biztosítani számukra vizet.

Az öntözésnek nemcsak a mennyiségére, hanem időpontjára is érdemes odafigyelni. Tűző napon például nem szerencsés öntözni, mert az értékes vízcseppek nagy része azonnal elpárolog. Ez azt jelenti, hogy nem tudnak bekerülni a talajba. A legalkalmasabb időszak a kora reggeli vagy a késő délutáni órák, amikor a nap még nem vagy már nem süt erősen.  

Milyen elemekből építhető fel a gyep öntözőrendszer?

A gyep öntözőrendszer alapvető elemei közé tartoznak a csövek, a különböző idomok és a szórófejek. Ezek biztosítják, hogy a víz megfelelő intenzitással tudjon áramolni a rendszerben, a szórófejeken keresztül pedig el tudjon jutni a növényekig. Amennyiben nagy gyepterület öntözéséről van szó, akkor mindenképp rotoros szórófejeket használj. A forgó mozgásuknak köszönhetően akár 8-12 méteres hatótávolságban is szét tudják szórni a vizet.

Ezen kívül szükséged lesz egy öntözésvezérlőre is, ami lényegében az öntözőrendszer agya. Ennek beprogramozásával tudod 100%-ban automatizálttá tenni a folyamatot. Ezzel az alkatrésszel közvetlen összeköttetésben vannak a mágnesszelepek, illetve az esőérzékelő. 

A Hunter RAIN-CLIK egy rendkívül víztakarékos esőérzékelő, ami azonnal jelez a vezérlőegységnek, ha eső várható. Sok más modell a beállított csapadékmennyiség elérésekor tiltja le az öntözést. Ez a változat viszont már kis mennyiségű csapadék esetén is működésbe lép, ezzel rengeteg vizet spórolva. Nem csak a Hunter, hanem a Rain és a Rain Bird márkájú vezérlőkkel is kiválóan működik. 

Az öntözés kiegészítőkről se feledkezz meg!

Az alkatrészek mellett a különböző kiegészítők használatára is szükség lehet, ha azt szeretnéd, hogy a rendszer tökéletesen működjön. Gondolunk itt például a szelepaknákra, szűrőkre, vízkonnektorokra, tömlő csatlakozókra és egyéb kellékekre. 

Láthatod, hogy a gyep öntözőrendszer kiépítése nem olyan bonyolult, ha tisztában vagy néhány alapvető tudnivalóval. Például azzal, hogy a fűnek milyen igényei vannak a vízellátást illetően, és mire kell ügyelned a telepítéskor. A webshopunkban minden fontos alkatrészt megtalálsz, amivel létre tudsz hozni egy megbízhatóan működő öntözőrendszert.