E-mail: info@szomszedkert.hu 

Vásárlói infó: +36209799970

Műszaki tanácsadás: +36706524838 

E-mail: info@szomszedkert.hu 

Vásárlói infó: +36209799970

Műszaki tanácsadás: +36706524838 

Blog

Amit a csepegtető szalag használatáról tudni érdemes

2024.03.18 17:27
Amit a csepegtető szalag használatáról tudni érdemes

A csepegtető szalag használata nem olyan bonyolult, ha tisztában vagy néhány alapvető tudnivalóval. Ez néhány egyszerű dolgot jelent, amiket akár kezdőként is el tudsz sajátítani annak érdekében, hogy profin tudd használni az öntözőrendszeredet.

A csepegtető szalag használata nem olyan bonyolult, ha tisztában vagy néhány alapvető tudnivalóval. Ez néhány egyszerű dolgot jelent, amiket akár kezdőként is el tudsz sajátítani annak érdekében, hogy profin tudd használni az öntözőrendszeredet.

Ebben a cikkünkben részletesen bemutatjuk, hogy mit kell tudni a csepegtető szalagról, illetve hogy pontosan hogyan kell használni. Először arról lesz szó, hogy milyen jellemzői vannak, és mikor érdemes mellette döntened, utána pedig a használatának lépéseiről olvashatsz. Végül egy nagyon fontos dologra is felhívjuk a figyelmedet, amit nem árt szem előtt tartanod.

Mi az a csepegtető szalag?

A csepegtető szalag az öntözőrendszer egyik legfontosabb része, amin keresztül a víz áthaladva eljuthat a növényekig. Ez tulajdonképpen egy vékony falú cső, ami alacsony nyomáson üzemel. Rendkívül sokoldalúan lehet használni, többek között például a mezőgazdasági területeken, a veteményesekben és a házi kiskertekben. Öntözhetünk vele virágokat, palántákat, zöldségeket, sőt még akár gyümölcsfákat is. 

Az Itape kékcsíkos csepegtető szalag egy rendkívül népszerű alternatíva a ház melletti kertekbe. Rengetegféle zöldség és gyümölcs öntözésére alkalmas, például az uborka, paradicsom, paprika, dinnye és eper vízellátását is remekül biztosíthatjuk vele. A telepítése és a használata is nagyon egyszerű, így kezdő hobbikertészek számára is kitűnő választás. 

A csepegtető szalag használata 

Először is az indítóelemeket rá kell szerelnünk a megfelelő vastagságú KPE csőre. Ezt követően a csepegtető szalagokat rá kell csatlakoztatni a csapos indítókra, majd pedig ki kell terítenünk őket arra a területre, ahol öntözni szeretnénk a növényeinket. Úgy helyezzük el, hogy pontosan a “növény sorok” közötti üres területre essenek a szalagok. 

Ha minden alkatrész a helyére került, akkor már csak a vizet kell megengednünk, hogy az át tudjon haladni a rendszeren. A szalagcsövekből a rajta lévő lyukakon keresztül csepeg ki a víz a talajra, majd pedig onnan egyenesen a növények gyökeréhez jut. 

Ezek a legalapvetőbb dolgok, amiket tudnod kell arról, hogy pontosan hogyan is működik egy ilyen csepegtető öntözőrendszer. Persze azért még van néhány tudnivaló, amik felett szintén nem húnyhatsz szemet. 

Mire kell figyelni telepítéskor?

A csepegtető szalag használata csak akkor lesz problémamentes, ha a telepítés megfelelően történik. Nagyon fontos, hogy amikor lefektetjük a talajra, a szalag ne csavarodjon meg, az ugyanis csökkeni a hatékonyságát.

Sok esetben egy jelölőcsík van feltüntetve azon az oldalán. Erre is érdemes figyelni, hiszen ez jelzi, hogy melyik részének kell felül lennie. Végül arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szalagon használatba vétel előtt nyomáspróbát végezz. 

Ami a csepegtető szalagok osztását illeti, többféle típus is létezik, így érdemes előre átgondolni, hogy melyik lesz a legalkalmasabb választás. Ez általában az öntözni kívánt növények mennyiségétől, illetve vízigényétől függ. A 10 cm, 15 cm, 20 cm és 30 cm-es változat is kapható. 

Láthatod, hogy a csepegtető szalag használata nagyon egyszerű, ha tudod mire kell figyelned. Nálunk megtalálod azokat a típusokat, amikkel profi csepegtető rendszert tudsz kialakítani a növényeid, virágaid számára. Azok mellett pedig sok más kelléket és alkatrészt is kínálunk, amikre szükséged lesz a telepítéskor.