Fontos tudnivalók az öntözőrendszer mágnesszelepéről

Fontos tudnivalók az öntözőrendszer mágnesszelepéről

Fontos tudnivalók az öntözőrendszer mágnesszelepéről

Az automata öntözőrendszer mágnesszelep nélkül nem tud megfelelően működni, ugyanis ez az egyik legfontosabb alkatrésze. E nélkül a víz nem tudna eljutni a csövekből a növényekig, vagyis az öntözés nem valósulhatna meg.

2024.03.08 14:10 szomszedkert
szomszedkert

Fontos tudnivalók az öntözőrendszer mágnesszelepéről

Az automata öntözőrendszer mágnesszelep nélkül nem tud megfelelően működni, ugyanis ez az egyik legfontosabb alkatrésze. E nélkül a víz nem tudna eljutni a csövekből a növényekig, vagyis az öntözés nem valósulhatna meg. 

Az automata öntözőrendszer egy nagyon kényelmes és hatékony megoldást kínál az öntözésre, hiszen nincs szükség a közreműködésünkre. Csak annyi dolgunk van, hogy betápláljuk az adatokat, és a rendszer máris az igényeinknek megfelelően fog működni. Ehhez persze szükség van arra is, hogy a megfelelő alkatrészekből állítsuk össze. 

A minőségi kivitelben készülő mágnesszelepek rendkívül fontos szerepet töltenek be, így arra gondoltunk, hogy most ezekről lesz szó. Elmondjuk, hogy pontosan mi a feladatuk az öntözőrendszerben, és hogyan működnek, végül pedig felhívjuk egy fontos dologra a figyelmed, hogy biztosan a megfelelő mellett dönts. 

Milyen szerepet tölt be az öntözőrendszer mágnesszelepe?

Először is tudnod kell, hogy az öntözőrendszer egy rendkívül komplex szerkezet, ami több részből és kiegészítőből áll. Az egyik fontos eleme az öntözésvezérlő, ez teszi ugyanis lehetővé azt, hogy a rendszer programozható legyen. Ennek segítségével tápláljuk be a szükséges adatokat, például az öntözés kezdetét, végét és annak időtartamát. 

Az öntözésvezérlő egyik kiegészítő alkatrésze a mágnesszelep, aminek alapvetően két funkciója van. Az egyik a víz útjának megnyitása, illetve lezárása annak megfelelően, hogy a vezérlőtől milyen jelet kap. A másik pedig a víz mennyiségének szabályozása, hogy a növények a megfelelő intenzitással és mértékben jussanak hozzá.

Bár a vezérlővel együtt az öntözőrendszer mágnesszelepe is automatikusan működik, ám ez nem jelenti azt, hogy kézzel nem irányíthatjuk. A szelepek szolenoid tekercsének eltekerésével lehetőség van a kézi szabályozásra is. 

Ez a PVG mágnesszelep remekül használható házi kis kertek, illetve más, kisebb méretű területek öntözéséhez. Belül szűrővel is fel van szerelve, ami védi, valamint megakadályozza a szennyeződések bejutását és letapadását a belső szerkezetre. A szelep tartós kivitelben készült, és nagy igénybevételre lett tervezve. Ennek ellenére mindenképp javasolunk egy előszűrő beépítését amely a kisebb apró szennyeződésektől megvédi a mágnesszelepet és a fúvókákat is.

Hogyan működik a mágnesszelep?

Az öntözőrendszer mágnesszelepe a működéséhez szükséges információkat a vezérlőtől kapja, ugyanis közvetlen összeköttetésben van vele (vezérlőkábel). Amikor a betáplált programnak megfelelően a vezérlő jelt ad, akkor a szelepek kinyitnak, ezzel lehetővé téve a vízkijutást a csövekből. Ugyanígy, amikor a vezérlő leáll, akkor a szelepek lezárják a víz útját. 

Zárt állapotában egy úgynevezett vasmag “nekifeszül” a membránnak, ezzel nagymértékű nyomást gyakorolva rá. Mivel a nyomás ugyanakkora, mint a membrán másik oldalán lévő víznyomás, ezért a szelep nem tud kinyílni. Amikor viszont jelet kap, akkor a vasmag elmozdul a helyéről,  és a szelep kinyílik. 

Mire figyelj, ha jól akarsz dönteni?

Az öntözőrendszer kialakítása minden esetben hosszú távra szól, éppen ezért nagyon fontos, hogy minőségi alkatrészekből kerüljön összeállításra. Még az olyan kisméretű tartozékoknak is fontos szerepük van, mint amilyen a mágnesszelep. Minden esetben olyan modellt válassz, ami kellőképpen bírja a terhelést. 

Az öntözőrendszer nagymértékben megkönnyíti a dolgunkat, hiszen nem kell kézi öntözéssel bíbelődni. A telepítéshez azonban a megfelelő alkatrészek is kellenek, közülük az egyik a mágnesszelep, amit nálunk is be tudsz szerezni, ugyanúgy, ahogy minden fontos alkatrészt és kiegészítőt is, amire szükség van a profin kiépített öntözőrendszerhez.