E-mail: info@szomszedkert.hu 

Vásárlói infó: +36209799970

Műszaki tanácsadás: +36706524838 

E-mail: info@szomszedkert.hu 

Vásárlói infó: +36209799970

Műszaki tanácsadás: +36706524838 

Blog

Amit a csepegtető öntözés kellékeiről tudnod érdemes

szomszedkert
szomszedkert
2024.03.08 09:26
Amit a csepegtető öntözés kellékeiről tudnod érdemes

A csepegtető öntözés kellékei olyan elemek, illetve alkatrészek, amik nélkül az automata öntözőrendszer nem működik megfelelően. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudjuk milyen kellékekre van szükségünk hozzá.

Amit a csepegtető öntözés kellékeiről tudnod érdemes

A csepegtető öntözés kellékei olyan elemek, illetve alkatrészek, amik nélkül az automata öntözőrendszer nem működik megfelelően. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudjuk milyen kellékekre van szükségünk hozzá. 

A beprogramozható, aztán automatikusan működő öntözőrendszer telepítése nagy terhet vesz le a vállunkról. Nekünk csak az adatokat kell megadnunk, hogy mikor induljon be, mikor álljon le, majd milyen időközönként öntözzön újra. Sok esetben azonban csak a csepegtető rendszer használata jöhet szóba. 

Ebben a blogbejegyzésünkben arról fogunk írni, hogy pontosan hogyan is működik a csepegtető öntözőrendszer, valamint választ adunk arra a kérdésre, hogy mit kell tudni róla, illetve mik a csepegtető öntözés kellékei, mik azok, amelyekre feltétlenül szükség lesz.

Hogyan működik a csepegtető öntözés?

A hagyományos öntözőrendszerek esőztető technikával, azaz felülről öntözik a növényeket. Ez azt jelenti, hogy egyszerre viszonylag nagy mennyiségű vízzel látják el őket. Vannak azonban olyan növényfajták, amik nem szeretik, ha felülről kapják a nedvességet, ráadásul nagy intenzitással. Ilyenek például a gyümölcsösök, a zöldség vetemények, a sövények és a sziklakertek.

Ezek esetében csepegtető öntözéssel kell megoldani a vízellátást. Ennek lényege, hogy a rendszer a vizet kis mennyiségben, folyamatosan a talajba adagolja, a növények pedig onnan tudják felszívni. 

 

Mik a csepegtető öntözés kellékei?

A csepegtető öntözőrendszer egy viszonylag egyszerű berendezés, ám még így is sokféle elem használatára van szükség. Az egyik legfontosabb kellék a csepegtető cső, ahhoz viszont, hogy a víz ki tudjon jutni a csövekből, vízkibocsátó elemekre is szükség lesz. A csőelágazások kialakításához szükségünk van a különböző idomokra, például T idomra vagy könyökidomra. Ahol pedig le akarunk zárni egy csőszakaszt, oda végelzáró dugót kell tennünk.

A rendszer irányításához egy vezérlőre is szükség van, ennek sok esetben része a mágnesszelep. Ha nem, akkor azt külön kell beilleszteni. Ezen kívül a vízszűrésre egy megfelelő kapacitású szűrőelem is kell, és nem árt ürítőszelepet is beszerelni az öntözőbe. Ez abban nyújt segítséget, hogy a csövek kiürüljenek, és ne maradjon bennük pangó víz.

A csepegtető öntözés kellékei között szerepel a nyomáscsökkentő is. Erre azért van nagy szükség, mert nagyon fontos, hogy a rendszer takarékosan működjön, azaz, hogy csak annyi vizet használjon, amennyi feltétlenül szükséges a növények vízellátáshoz. Ebben nyújt segítséget a nyomáscsökkentő, aminek az a feladata, hogy az optimális értékre csökkentse a nyomást a rendszerben. Ez a ¾”-os nyomáscsökkentő például fix 1,4 bar nyomást garantál. 

 

A rögzítő tüskékről se feledkezz meg!

A csepegtető öntöző rendszernek olyan elemei is vannak, amelyekről könnyen megfeledkezhetünk. Közülük az egyik a rögzítő tüske, ami egy apró, de annál fontosabb kiegészítő. Ezekkel a tüskékkel tudjuk ugyanis rögzíteni a csepegtető csöveket, hogy azok fixen a helyükön maradjanak. Általában elég, ha egy méteres szakaszokban szúrjuk le őket, de ha lazább a talaj, akkor sűrűbb rögzítésre is szükség lehet.

A csepegtető öntözőrendszer segítségével sokféle növény számára tudjuk biztosítani a vízellátást. Ahhoz viszont, hogy a rendszer a megfelelő módon és minőségben működjön kell néhány elem, illetve kiegészítő. Még az olyan apró kellék is fontos szerepet tölt be, mint amilyen a rögzítő tüske. Nálunk minden fontos terméket megtalálsz, ami ahhoz kell, hogy egy tökéletesen működő csepegtető öntözőrendszert alakíts ki. 

Amit a kerti öntöző szórófejek kiválasztásáról tudnod kell
06
Márc

A kerti öntöző szórófejek az automata öntözőrendszer nélkülözhetetlen elemei, azok nélkül ugyanis nem tudjuk eljuttatni a vizet a növényekig. Ahhoz, hogy a rendszer az igényeinknek megfelelően, problémamentesen működjön a megfelelő szórófejek kiválasztására is oda kell figyelnünk.