Amit az öntözőrendszer telepítése kapcsán tudni kell

Amit az öntözőrendszer telepítése kapcsán tudni kell

Az öntözőrendszer telepítése minden esetben jó választás, ha a növényeink öntözésére egy gyors és kényelmes megoldást szeretnénk. Amikor nem csak egy-két palántát gondozunk az udvarunkban, kertünkben, akkor a kézzel történő locsolás nem a legjobb opció. 

2024.03.13 06:22

Amit az öntözőrendszer telepítése kapcsán tudni kell

Az öntözőrendszer telepítése minden esetben jó választás, ha a növényeink öntözésére egy gyors és kényelmes megoldást szeretnénk. Amikor nem csak egy-két palántát gondozunk az udvarunkban, kertünkben, akkor a kézzel történő locsolás nem a legjobb opció. 

Egyrészt azért, mert rengeteg időbe telik, míg megöntözzük az összes növényt, másrészt pedig azért, mert manuálisan nem tudjuk biztosítani, hogy minden tuja, virág és haszonnövény mindig ugyanakkor ugyanannyi vizet kapjon. Erre a problémára jelent megoldást a minőségi öntözőrendszer, amivel ezt a feladatot nagyon egyszerűen elvégezhetjük. 

Ebben a cikkünkben egy kis összefoglalót találsz az öntözőrendszerek előnyeiről, illetve arról, hogy milyen lépésekből áll a telepítés. Az a célunk, hogy minden tudnivalót elmondjuk, ezzel is segítséget nyújtva abban, hogy határozott döntést tudj hozni. 

Miért éri meg az öntözőrendszer mellett dönteni?

Az öntözőrendszer telepítése sokkal egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a növények öntözését. Még egy kis vagy közepes méretű kert esetében is rengeteg időbe, munkába telhet a megfelelő víz biztosítása, a nagy alapterületű kerteknél pedig kézzel egyenesen lehetetlen megoldani a mindennapos öntözést. 

Arról nem is beszélve, hogy nem mindig tartózkodunk otthon. Amikor például elmegyünk nyaralni, az öntözést akkor is el kell végezni. A növények ugyanis nem bírják ki napokig vagy hetekig víz nélkül. 

A megfelelő adatok betáplálása után az öntözőrendszer az egyéni igényeink szerint, automatikusan működik. Tehát nincs szükség állandó jelenlétre ahhoz, hogy a növényeink a megfelelő időben és mennyiségben vízhez jussanak. 

 

Hogyan érdemes nekiállni a munkának?

Fontos tudni, hogy az öntözőrendszer telepítést számos tényező befolyásolhatja. Nem mindegy például, hogy mekkora a kert, hogy milyen a tagoltsága, vagy hogy milyenek a terepviszonyok. A munkát minden esetben a terület alapos felmérésével kell kezdeni, hiszen előfordulhat, hogy tereprendezésre is szükség van.

Ezen kívül természetesen a növények mennyisége, típusa, vízigénye is fontos szempont. Ezek alapján határozható meg az, hogy milyen öntözőrendszerre van szükség, gondolunk itt például arra, hogy hány zónára kell osztani a rendszert vagy milyen öntözésvezérlőt kell választani hozzá. 

A Rain Bird RZXE61 vezérlő például remek választás egy 6 zónás öntözőrendszerhez. Kifejezetten kiskerti használatra lett kifejlesztve és minden fontos funkciót tartalmaz, amire szükség lehet a profi öntözéshez. A betáplált programokat elmenti, igény esetén pedig esőérzékelő bekötésére is lehetőséget ad. 

Mik az öntözőrendszer telepítésének lépései?

Az előzetes felmérést a nyomvonalak kiásása, majd pedig a csővezetékek lefektetése követi. Ez után a csövekre rákerülnek a szórófejek, és megtörténik a vízakna kiásása. Ha több zónából áll a rendszer, akkor azokat egyenként össze kell kötni az automatikával.

Végül az öntözőt rá kell kötni a vízforrásra és nyomáspróbát kell végezni rajta. Ha szükség van a szórófejek és az öntözőelemek finombeállítására, akkor azt is meg kell csinálni. Az utolsó lépés pedig a vezérlőegység beprogramozása és kipróbálása, hogy megfelelően működik-e. 

Nálunk minden fontos öntözőrendszer alkatrészt és kiegészítőt megtalálsz, ami a személyre szabott végeredményhez kell. A szórófejeket, idomokat, csatlakozókat, csöveket is meg tudod vásárolni, de szivattyúk és öntözésvezérlők forgalmazásával is foglalkozunk., keress hát bátran minket, ha profi módon szeretnéd locsolni a kerted.