E-mail: info@szomszedkert.hu 

Vásárlói infó: +36209799970

Műszaki tanácsadás: +36706524838 

E-mail: info@szomszedkert.hu 

Vásárlói infó: +36209799970

Műszaki tanácsadás: +36706524838 

Vízkezelés

Vízlágyító berendezés működés alapjai

Mi a kemény és lágyvíz

A világ összes édesvize eredetileg esőként, hóként, vagy ónos esőként esik. A felszíni víz elpárolog, felhőket képezve. Majd a tiszta, lágyvíz csapadék formájában vissza jut a felszínre. Elkezdi összegyűjteni a szennyeződéseket, amikor a szmogon és a poros légkörön keresztül visszajut a talajba. Ahogy átszivárog a talajon és a sziklákon, összegyűjti a keménységet, rozsdát, savakat, kellemetlen ízeket és szagokat. A víz keménységét elsősorban az esővíz által a földből kioldott mészkő okozza. Emiatt régebben az emberek, akik lágy vizet akartak, esőhordókba és ciszternákba gyűjtötték össze a tetők esővizét, mielőtt az felvette volna a keménységet a földből.

Mi a kemény és lágyvíz

A világ összes édesvize eredetileg esőként, hóként, vagy ónos esőként esik. A felszíni víz elpárolog, felhőket képezve. Majd a tiszta, lágyvíz csapadék formájában vissza jut a felszínre. Elkezdi összegyűjteni a szennyeződéseket, amikor a szmogon és a poros légkörön keresztül visszajut a talajba. Ahogy átszivárog a talajon és a sziklákon, összegyűjti a keménységet, rozsdát, savakat, kellemetlen ízeket és szagokat.

A víz keménységét elsősorban az esővíz által a földből kioldott mészkő okozza. Emiatt régebben az emberek, akik lágy vizet akartak, esőhordókba és ciszternákba gyűjtötték össze a tetők esővizét, mielőtt az felvette volna a keménységet a földből.

Egyes helyeken maró hatású a víz. Ezt a problémát lágyítóval nem lehet orvosolni. Ez a lágyító nem vállal felelősséget a vízvezetékek, szerelvények vagy készülékek korróziójáért.

A vas gyakori vízprobléma. A természetes vízkészletekben található vas kémiai/fizikai természetét négy általános típusban mutatják be:

Oldott vas

Az oldott vas vízben oldódik, és a kezelendő vízből átlátszó üvegben vett mintával kimutatható. A pohárban lévő víz kezdetben tiszta, de a levegőnek kitéve, állva fokozatosan zavarossá válik, vagy elszíneződhet, ahogy oxidálódik. Ez a fajta vas ugyanazzal az ioncserélő elvvel távolítható el a vízből, amely eltávolítja a keménységi elemeket, a kalciumot és a magnéziumot.

Oldatlan vas

Ez a fajta vas a vas fel nem oldott részecskéje. Az ilyen típusú vas eltávolításához plusz szűrőkezelésre

lesz szükség. A lágyító eltávolítja a nagyobb részecskéket, de előfordulhat, hogy a részecskék nem mosódnak ki hatékonyan a regeneráció során, és végül beszennyezik az ioncserélő gyantát.

Szerves kötésű vas

Ez a fajta vas erősen kötődik a víz szerves vegyületéhez. Az ioncserélő folyamat önmagában nem tudja felbontani ezt a kötést, és a vízlágyító nem távolítja el az ilyen típusú vasat. (külön fertőtlenítéssel megoldható probléma)

Bakteriális vas

Ez a típusú vas egy baktériumsejt belsejében védett. A szerves kötésű vashoz hasonlóan ezt sem távolítja el a vízlágyító. (külön fertőtlenítéssel megoldható probléma)

Fontos, hogy a vízben lévő vastartalom csökkenti a gyanta töltet kapacitását, emiatt sűrűbben kell regenerálni. Ennek a gyakoriságnak a meghatározására számos tényezőt és képletet használtak. Javasoljuk, hogy a számított kapacitásának 50-75%-át vegyék csak figyelembe ebben az esetben.